Logistiek

Gedurende een groot deel van mijn carrière heb ik lezingen gegeven en artikelen geschreven. De meeste van onderstaande artikelen zijn geschreven voor Logistiek.nl en Supply Chain Magazine.

Onlangs was ik op de "Sales & Aftersales dag". Op die dag werd een verwoede poging gedaan om sales en aftersales nader tot elkaar te brengen. Het was een dusdanig boeiende bijeenkomst dat ik een paar dagen later 's nachts wakker lag en opeens de titel van deze log in mijn hoofd had.

Ons welvaartsysteem is gebaseerd op veelvuldig consumeren. De levenscyclus van producten wordt almaar korter en via de supply chain pompen we telkens nieuwe producten de markt in. Hoe duurzaam is dit eigenlijk?

In iedere distributielogistieke operatie is inmiddels wel een vorm van 5S ingevoerd. In de wereld van retourlogistiek is er echter nog genoeg werk aan de winkel. Daar gaat het eigenlijk om vijf compleet andere S-en:

Tegenwoordig is alles 2.0. Web 2.0 beschrijft de verandering van het internet van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve applicaties voor eindgebruikers . Als consultant kan ik het volgens mij wel permitteren om in deze laatste column van 2009 over Service 2.0 te mijmeren.

Uit de begindagen van de supply chain school kennen we termen als "Van zand tot klant" en "Van korrel tot borrel". Deze stonden symbool voor de reikwijdte van de toenmalige supply chain. In het kader van toenemende focus op service, volstaan deze niet meer.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb absoluut niet de intentie om weer een nieuwe afkorting te introduceren. De titel van deze weblog geeft slechts mijn gedachte weer over de vraag of 3rd Party Logistics (3PL) en Service Parts Logistics (SPL) wel samen gaan. Mijn antwoord is volmondig ja maar ik heb ook nog wel wat vraagtekens.

Mijn dochter kreeg voor haar zevende verjaardag de lang gekoesterde Nintendo DS. Uit verveling bladerde ik eens door de gebruikershandleiding en plots viel mijn oog op hoofdstuk 17 van het boekje: Verwerking van dit product aan het einde van zijn levenscyclus.

Als u zich afvraagt waar ik toch elke keer weer de inspiratie voor een weblog vandaan haal, dan is het antwoord eenvoudig. In serviceland liggen de onderwerpen voor het oprapen. Soms beschouwend van aard en soms vol verwondering waarom zaken niet anders kunnen. Een voorbeeld van deze tweede soort.

In deze tijd van economische tegenwind zullen die bedrijven overleven welke juist nu vernieuwend durven zijn. In dat kader zou ik deze bedrijven willen oproepen om een nieuwe functie in het leven roepen: De Belevingsmanager.

Als je door een magazijn loopt, dan zegt het stofgehalte op dozen niet alleen iets over de mate waarin 5S wordt toegepast. In de hoek van de retourenopslag zegt stof erg veel over de effectiviteit van retourprocessen.

In de laatste uitgave van de WarrantyWeek nieuwsbrief (www.warrantyweek.com) las ik dat US-based computerproducenten in het eerste halfjaar van 2008 een toename van hun garantieclaims zagen van $ 118 miljoen naar een totaal van $ 2.7 miljard.