One piece flow in retourlogistiek

Six Sigma en Lean zijn erg actueel in supply chain omgevingen. De vertaling van deze productieconcepten naar een logistieke omgeving is niet altijd even makkelijk maar loont wel de moeite. Ik heb hier mee te maken gehad binnen de wereld van servicelogistiek. Ik neem u mee aan de hand van een voorbeeld over retourlogistiek (reverse logistics) voor harddisks.

Dit proces bestaat eigenlijk uit 2 delen; een stroom vanuit de klant naar een retourencentrum en een stroom terug naar de OEM. Beide stromen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar kennen ook een ontkoppelpunt wat de implementatie van One Piece Flow (OPF)niet altijd makkelijk maakt. Het gehele proces bestaat grofweg uit: ontvangst, screening, RMA aanvraag bij OEM en verzending.

Tijdens het ontvangstproces wordt de harddisk ontvangen tegen een RMA. De doorlooptijd van een ontvangstboeking is voor elk product hetzelfde, waardoor in dit deel van het proces relatief eenvoudig een OPF kan worden geimplementeerd met betrouwbare output (takt) tijden. In het screeningproces wordt de harddisk technisch getest (30-50% is doorgaans niet defect) en wordt gecontroleerd of de harddisk nog in garantie is bij de OEM. In dit deel van het proces verschillen doorlooptijden vanwege specifieke testen en vanwege verschillende wijze van garantiebepaling. Hier zien we de eerste onbalans tussen ontvangst en screening, maar met een goede balancering van volumes en procescapaciteit kan toch een redelijk optimale OPF met gedefinieerde output (takt) ingericht worden.

Na deze processen wacht de gesorteerde harddisk in een (opslag)buffer op het doorlopen van de RMA aanvraag bij de OEM. En hier ontstaan de echte problemen voor de invoering van OPF en procesbalancering. De aanvraagprocessen en –tijden verschillen namelijk nogal per OEM. Hoe groter en langer de opslagbuffer hoe ineffeciënter het opvolgende verzendproces. Mede gezien de onvoorspelbaarheid van de goedkeuring van de RMA kan het picken en verzenden niet volledig worden afgestemd op de voorgaande ontvangst en screening processen. Vanuit de OPF gedachte zou een ontvangen en gescreende harddisk direct een RMA-goedkeuring moeten krijgen zodat de picking in dezelfde flow kan plaatsvinden. De oplossing hiervoor komt volgens mij niet uit de Six Sigma of LEAN hoek maar uit een uiterst effectieve systeemintegratie met de OEM.

Welke black- of greenbelt denkt mee over een echt efficiënte oplossing?