Huis zoekt deur
We kennen ze allemaal, de populaire zoektochten naar een date. Boer zoekt vrouw, "jolige vijftiger zoekt levensgezel" en "maatje gezocht". De techniek staat voor niets en helpt ons bij het zoeken naar de ware of een afgeleide daarvan. Er is nu weer iets nieuws: duurzaam daten.
In de lijst "100 of the most brilliant companies on our radar" van het amerikaanse blad Entrepreneur vond ik de naam van een nieuw bedrijf Recycle Match. Snel even on-line kijken.
Recycle Match is in feite een on-line dating site voor overtollige materialen. Zo kan een baksteen op zoek naar cement en een huis op zoek naar een deur. Gebruikt wel te verstaan. Afval voor de een maar waarde voor de gebruiker. "Turn trash into treasure" is dan ook het credo van de site.
De site biedt functionaliteit op een 3-tal gebieden; je kunt op zoek tussen het huidige aanbod per categorie, je kunt opgeven wat je zelf weg wilt doen en je kunt aangeven waar je naar op zoek bent. Is dit echt iets nieuws onder de zon of lijkt het gewoon heel veel op e-Bay of Marktplaats?
Ik ben eens snel door de site gegaan en wat me opvalt is dat het aanbod veelal industriële materialen betreft in zijn ruwe vorm. Dus zakken cement, oud papier en oude pallets. Vervolgens kun je op het aanbod bieden. Er staat nog niet veel aanbod op de site en dat is maar goed ook omdat de zoekfunctionaliteit niet echt prettig werkt. Het ziet er leuk uit maar het is allemaal niet echt vernieuwend.
Het plaatsen van je eigen aanbod en het plaatsen van een zoekopdracht werkt erg simpel. Een paar categorieën en verder veel open velden om je gegevens in te vullen. Ok, leuk maar ook niet echt nieuw.
Met niet nieuw bedoel ik met name dat de techniek niet echt nieuw is. De site zit simpel in elkaar en technisch is het allemaal niet state-of-the-art. Maar misschien is dat nu juist de kracht van de site. Op een eenvoudige manier proberen om aanbod en vraag van ogenschijnlijke waardeloze grondstoffen en restproducten bij elkaar te brengen.
En waar verdient Recycle Match dan aan? Van de verkoper ontvangt men $10 per ton verkochte materialen plus een eenmalige consulting fee van $1.500. Een eenvoudige service met een eenvoudig business model en een eenvoudige site. En met een eenvoudig maar wezenlijk doel: afval omzetten in waarde.
Volgens mij een prima product voor eenmalige en terugkerende behoeften aan industriële grondstoffen.
Ben benieuwd naar soortgelijke initiatieven in Nederland.