Duurzaam consumeren = Effectief retourneren
Ons welvaartsysteem is gebaseerd op veelvuldig consumeren. De levenscyclus van producten wordt almaar korter en via de supply chain pompen we telkens nieuwe producten de markt in. Hoe duurzaam is dit eigenlijk?
Ik ben van mening dat de huidige generatie supply chain professionals verplicht is om snel een effectieve reverse chain te ontwerpen en in te richten als duurzaam antwoord op de supply chain. Als we dit niet uit eigen beweging doen, dan worden we wel gedwongen door opkomende generaties die niet anders weten dan dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. Heeft u zich bijvoorbeeld wel eens gerealiseerd hoeveel retourstromen er in een supply chain ontstaan?
Als eerste genereren alle voorraadpunten in de keten allerlei retourstromen, zoals recalls, retournering van overtollige voorraden en actie-retouren (een retailer die niet verkochte actie-voorraad mag retourneren).
Ten tweede ontstaan er retourstromen bij de levering van producten, zoals emballage en distributie- en verpakkingsmiddelen.
Als derde ontstaan er retourstromen bij de ingebruikname van producten, zoals product-verpakkingen, installatie-afval en actie-retouren (een consument die op proef gekochte artikelen mag retourneren).
Ten vierde zijn er vele vormen van retouren die hun oorsprong vinden in het gebruik van een product, zoals verbruiksartikelen (tonercartridges), recalls, defecte producten of onderdelen en niet gebruikte reserve-onderdelen tijdens onderhoud en herstel.
Uiteindelijk ontstaan er retourstromen tijdens het afdanken van een product, zoals afgedankte maar nog goede producten en defecte producten.
Los van alle logistieke problemen die deze retourstromen kunnen opleveren zijn er twee veel grotere problemen welke betrekking hebben op duurzaamheid. Allereerst heeft het aantal transportbewegingen dat deze retourstromen genereert een bijdrage aan de CO2-emissie. Maar veel groter is het probleem dat retourstromen überhaupt niet op gang komen en dat producten daardoor hun kans missen op herinzet. De besparing die herinzet, variërend van hergebruik tot recycling, oplevert is beduidend groter dan de genoemde CO2-emissie. Het is dus zaak dat alle retourstromen via een goed ingerichte keten hun weg vinden naar een vorm van herinzet.
Bij ontwerp en inrichting kennen de C2B en B2B reverse chains vervolgens elk hun eigen specifieke uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om de uitdagingen te lijf te gaan en de kansen te benutten.